• Nederlands
    • Engels

Penalty Analyse

Na het uitvoeren van een smaaktest kunnen er verschillende uitkomsten uit het onderzoek komen. Je kan de verwachtingen van de consument waar maken en een positief resultaat scoren, maar het kan ook voorkomen dat het product niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Vaak roept dat vragen bij je op als: ‘Hoe komt het dat mijn product niet goed scoort?’ ‘Wat moet ik als eerste verbeteren?’ en ‘Is het zinvol om bijvoorbeeld het product lichter van kleur te maken?’. Dit zijn vragen die je mee kunt nemen in een Penalty Analyse.

  • Ontdek met een Penalty Analyse welk aspect je als eerste moet aanpakken
  • Normec Sensory helpt je professioneel en persoonlijk op weg met het juiste onderzoek

De Penalty Analyse uitgelegd

Bij een Penalty Analyse wordt vastgesteld hoe groot de ‘penalty’ is voor het niet optimaal scoren op de diagnostische aspecten. Diagnostische aspecten zijn de aspecten met ‘precies goed’ in de antwoordschalen.

Zo werkt het

Een voorbeeld: het kan voorkomen dat zestig procent van de respondenten een product niet krokant genoeg vind. Het gemiddelde cijfer kan dan 1,6 punten lager liggen dan het cijfer wat respondenten gaven die de krokantheid als ‘precies goed’ ervaren. Daarnaast geeft in hetzelfde onderzoek dertig procent van de respondenten aan dat ze het product niet zoet genoeg vinden. Deze respondenten geven een gemiddeld cijfer wat 1,2 punten lager ligt dan de mensen die de zoetheid wel ‘precies goed’ vonden. In dit voorbeeld zal dan eerst de krokantheid worden aangepast.

Inzicht in optimalisatie

Een Penalty Analyse geeft een snel inzicht op welke aspecten je het product kunt optimaliseren en zo een hoger cijfer kunt behalen bij de respondenten. Een bijkomend voordeel van de Penalty Analyse is dat je geen energie hoeft te steken in aspecten die nauwelijks zorgen voor een verbetering van het product.

Wanneer zinvol?

Een Penalty Analyse is vooral zinvol als je ‘liking’-vragen heeft opgenomen in jouw consumentenonderzoek. Dit wel in combinatie met één of meerdere diagnostische aspecten zoals ‘precies goed’-vragen. Met uitslagen als ’21 procent vindt het product te donker’, ’33 procent vindt het product te zout’ en ’42 procent vindt het product te dun’ en je vraagt jezelf af hoe ernstig dit is en welke aspecten je als eerste moet verbeteren. Dat zijn de momenten dat de Penalty Analyse de aangewezen tool is.

Normec Sensory kan voor alle toekomstige, maar ook voor reed uitgevoerde testen een Penalty Analyse uitvoeren. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

smaakonderzoek normec sensory boxarrow-up

Meer informatie

Interesse in een Penalty Analyse? Neem dan contact op via het formulier.

Neem contact op
© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen